Verhalen

Activiteitenweek Viroinval 18 t/m 24 juni 2018

Verhaal activiteiten week van Frits,

Dit jaar eens een andere invulling voor een weekje weg met de Bergsportgroep. Op initiatief van Albert is een mooi gebied in België op de grens met Frankrijk uitgekozen als bestemming; het natuurpark de Viroinval. Viroin komt van het Keltische  “Virua” wat “stroom” betekent en Val staat voor Vallei. De riviertjes Viroin, Eau Noire en Eau Blanche hebben er drie valleien gevormd.

We hebben een deel van dit gebied al twee keer eerder bezocht tijdens bivaktochten en vorig jaar heeft hier ook al een “klettersteig weekend” plaatsgevonden door leden van onze Bergsportgroep.

Het 12000 ha grote Natuurpark Viroin-Hermeton beslaat een flink bosperceel met daarin 8 dorpen waarvan Nismes (spreek uit als; niemmuh!) de grootste is met het administratieve hart van de streek. Het geografische hart vormt het dorpje Olloy, gelegen aan de Viroin en kruising van wegen. Ons verblijf voor deze week, de camping Ardinam, ligt aan de rand van dit dorp. Een ruim opgezette camping met meerdere kampeervelden, vaste staplaatsen, verhuur caravans, een kinderbad, een ”bar-restaurantje” en last but not least een Vlaamssprekende behulpzame eigenaar(Coen).

Volgens de uitnodiging een prima uitvalbasis voor de 300km aan bewegwijzerde wandelingen in de omgeving, rotsklimmen en de genoemde klettersteig. Maar ook culturele bezoeken van een kasteel, een historische grot, musea, bierbrouwerijen en de dorpjes. Het natuurpark is in het leven geroepen met hulp van Europese subsidie, mede ingegeven door de bijzondere landschapsverschijningen met bij behorende Flora en Fauna. Hierdoor trekt het bloemen/planten-, vlinder- en paddenstoelenkenners aan. Zelfs uit Nederland.

Jammer dus dat we met al dit aanbod met slechts 6 deelnemers deze prachtige streek verder hebben verkend; wat hebben de thuisblijvers gemist? click hier om het complete verhaal te lezen.

Wandeling Kennermerduinen op 27 mei

Wandeling Kennermerduinen op 27 mei

Er is een fijne wandeling gemist als je niet bent meegegaan. Er waren mooie vergezichten, er waren vrije Schotse runderen en zendsalamanders en sommige deelnemers waren blij dat er ook gelegenheid was om de bergschoenen uit te doen. De deelnemers hebben er een wijds gevoel van overgehouden. Gelukkig zijn er door Niek weer mooie foto’s gemaakt.

We zien jullie weer voor herkansingen op leuke wandelingen na de zomer. 

Groeten namens de Wandel-commissie,

Yvette, Marianne en Niek

Wandeling nabij Zundert op zondag 22 april

Beste wandelliefhebbers,

Hierbij een selectie van de foto’s, die zijn gemaakt tijdens de Nivon BSG wandeling van afgelopen 22 april. 

Mooie route ( met dank aan Ton & Jolijn ) , prima wandelweer en goed gezelschap.

Volgende BSG Nivon wandeling is gepland op zondag 27 mei, waarschijnlijk een wandeling in de  Kennemerduinen.

De data van de wandelingen later in 2018 en de andere BSG activiteiten kan je vinden op de website  : www.nivonbergsportrotterdam.nl

Groeten,

Niek Fraterman

Packraft 14/15 april 2018 op de Semois met off-trail.be

Onze packraft op de Semois was door Henk Ribbink georganiseerd via Willem Vandoorne (zie zijn website http://www.off-trail.be/.)

Henk kent Willem van een eerdere packraft die hij heeft gedaan via http://hikingadvisor.be/. Wij hebben Willem leren kennen als een aimabele dertiger die zelf ook heeft genoten van het packraft weekend met ons Rotterdammers van de Nivon bergsportgroep. Willem van beroep geoloog, kon ons over het ontstaan van de Ardennen alles vertellen. Kortom een man naar bergsporters hart!  Continue reading “Packraft 14/15 april 2018 op de Semois met off-trail.be”

Wandeling Overveen 11 maart 2018

Marianne had leiding deze dag en heeft ivm het mooie weer de herfstwandeling uit de NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/03/de-nrc-herfstwandeling-geniet-van-de-kleuren-in-noord-holland-a1579841 gekozen! Een rondwandeling vanaf station Overveen, door bos en over landgoed Elswout.  Ruim 12 km die overigens niet is ingekort.  

We begonnen bij aankomst op station Overveen direct met koffie, daar waren we wel aan toe na de fietstocht in de regen naar Rotterdam CS;-).  Rond 11 uur waren onderweg, langs de spoorlijn en voormalige bleekvelden en bos naar een mooi meertje.  Daar in de buurt kunnen we Wisenten spotten.  Die zijn daarheen overgebracht vanuit Polen, in tegenstelling tot wolven die het gewoon lopend doen. Helaas we hebben ze niet gezien de wisenten dan!  Via een om mooie route om een water, door bos en nog poolshoogte nemen bij een betonnen overblijfsel van … (?) gaan we richting het zuiden, de maag knort nog niet maar we gaan buurten bij uitspanning Kraantje lek. 

Blijkt zomaar een van de oudste rustplaatsen te zijn van Noord Holland.  Kraantje lek is  door Marianne met vooruitziende blijk besproken. Het viel niet mee te kiezen maar uiteindelijk vielen uiensoep, pannenkoeken en een duitse biefstuk in de smaak en konden de meegebrachte boterhammen toedeledokie! Tijdens de lunch waren de big four van Noord Holland goed te spotten; vos, edelhert zwijn en oehoe.  Na de lunch richting landgoed Elswoud een mooi stukje Nederland.  Daar konden Bart en Marjolijn even uitblazen van een heftige lunch op het bankje van Cor en Wim die in 2015 35 jaar samen waren!  

Na een kleurig theehuis en zicht op de oranjerie hebben we op het landgoed nog een kunstenaar aan het werk gezien met een dier dat allang uitgestorven is in Nederland.   Tegen 1630h (uhh 5h voor 12 Km!) waren we terug bij het station Overveen en riep Marianne om dat er nog maar een minuut hadden om de trein te halen.  Nauwelijks nog tijd om afscheid te nemen van de deelnemers die met eigen vervoer waren gekomen moesten we rennen om de trein te halen. Ed die zijn eerste wandeling met de BSG liep kon de hardlopers van spoor 2 niet bijhouden en miste jammerlijk de trein.   Marianne heeft nog wel haar excuses via e-mail aangeboden. 

Wil je zelf een keer deze wandeling lopen kijk dan eerst op het programma van racebaan Zandvoort.  Helaas klink het motorgeluid van het circuit ver door in de omgeving. 

Dank je wel Marianne het was een heerlijke dag.

Voorlopen Bivak 2018

Voorlopen bivaktocht 27-28 jan 2018

Een impressie

Zoals gebruikelijk wordt de jaarlijkse bivak door een select groepje voorgelopen. Zo ook dit jaar. Ruud, Piet, Niek en Henk stonden zaterdag vroeg op en vertrokken in het donker naar Hastière (zuidelijk België) raakten we in dichte mist en dachten ooooh daar gaan onze mooie uitzichten.

De bivak van de bergsportgroep is mede bedoeld om je uitrusting te testen en dit leek mij wel een goede gelegenheid om m’n wandelstokken uit te proberen (ooit aangeschaft maar nooit intensief gebruikt). Bergschoenen aan en volgepakte rugzakken omgegord vertrokken we.

De tocht begon al meteen goed met een forse warming up: de nodige hoogtemeters moesten overbrugd worden om het ‘bellevue’ te bereiken, echter het schone uitzicht viel wat tegen: door de mistflarden was het panorama niet wat het beloofde maar gaf wel een indruk dat het heel fraai zou kunnen zijn.  We trokken verder via een hoogvlakte verder en ja hoor aanwijzingen gaven aan dat we af moesten zakken naar een riviertje dat we zouden moeten blijven volgen tot een volgende aanwijzing. We trokken door een wonderschoon dal, Valée de l’Hermeton, dat zich over een forse lengte uitstrekt!  We kruisten een wildpad. Maar welk wild? Het leek alsof een varken met z’n hangbuik over de grond gesleept had of een dier dat iets met zich mee schouwde. Dat laatste blijkt het geval: aan de oever van de stroom een beverburcht. Dus bevers leven hier!!  Onderwijl werd het tijd voor de lunch: water koken voor koffie en thee en aanvallen op de lunchpakketten! Daarna weer op pad want bij het voorlopen weet je nooit of het bedachte plan wel realiseerbaar is; soms wel en soms wat minder en dat kost wat tijd.

Continue reading “Voorlopen Bivak 2018”

BSG 2018 nieuwjaarsweekend Havelte

BSG Nieuwjaars weekend Havelte,
Het nieuwjaarsweekend van 5, 6 en 7 januari is deze keer georganiseerd in het Natuurvriendenhuis “Het Hunehuis”. Dit keer een speciaal nieuwjaarsweekend omdat er aandacht wordt gegeven aan het 45-jarig jubileum van de Nivon Bergsportgroep Rotterdam. Het aantal deelnemers was nog niet zo hoog 39, waarvan er 28 al op vrijdag aankomen. Helaas was door een verbouwing een aantal kamers niet beschikbaar anders hadden we boven de 40 uitgekomen.

Op zaterdag werd onder leiding van Marjan Smorenburg een fijne wandeling gemaakt. Waarna om 15.00 uur met oliebollen, vers geproduceerd door Rene en Marjan en een welkomst-drankje het officiele BSG weekend werd gestart met een korte toespraak door voorzitter Albert van der Niet. 
Hierna is aan de slag gegaan met het bereiden van culinaire creaties voor het drie gangen zaterdagavond diner. Voor het diner was een verdeling gemaakt van de diverse gangen over alle deelnemers. Vermeld maar dat de BSG leden leken te eten alsof ze een 4duizender hadden beklommen. Top! alles ging op.
Na het eten en de afwas begon de presentatie van 45 jaar Nivon BergSportGroep. Door Niek Fraterman was een powerpoint presentatie gemaakt, gelardeerd met veel foto’s die waren aangeleverd door de leden. Te vermelden waard is dat Bert de Jeu enorm zijn best had gedaan om zijn analoge fotoselectie te digitaliseren door zijn dia toestel voor dit doel geheel te transformeren.  Misschien dat Bert zijn aanpassingen wil delen op de website!

Het was een leuke terugblik op de activiteiten van de afgelopen 45 jaar! Leden van het eerste uur Frans Meijer en Margreet van Hulst, Bert de Jeu en Albert van der Niet konden mooi verhalen over hun kennismaking en belevenissen met de bergsport. Na de presentatie was het napraten en door een aantal een spel gedaan. 

Na het Zondag ontbijt sloot iedereen aan op nog een rondwandeling door Marjan in de omgeving van het Hunehuis . Waarna de meeste na een afsluitende thee huiswaards gingen.
Het was een geslaagd weekend; goede organisatie, gezellig diner, mooi weer, leuke wandelingen en fijne mensen.
Bijgevoegd een aantal foto’s gemaakt door Niek Fraterman.