Verhalen

BSG wandeling Driebergen-Zeist op zondag 10 november

Beste wandelaars,

Hierbij wat foto’s van de BSG wandeling rondom Driebergen-Zeist van zondag 10 nov.

Veel deelnemers, mooie route ( met dank aan Marianne ), prima wandelweer, kunst, mooie herfstkleuren en een passende afsluiting.

De volgende wandeling is zondag 8 december op het eiland van Dordrecht. Jolijn van Eldrik heeft een walk-your-roots wandeling uitgezet op het eiland waar ze geboren en getogen is.

Groeten, Niek Fraterman

Wandeling Zandvoort, zo 13 okt 2019

Helaas waren deze keer weinig deelnemers door afmeldingen wegens ziekte en andere omstandigheden

De thuisblijvers hebben echter veel gemist : een afwisselende route door bos, duinen en over strand, die startte bij NS station Zandvoort.
Het was ook goed wandelweer met een temperatuur van 20 graden en onderweg slechts twee keer even wat motregen, maar ook een waterig zonnetje.
In de bossen waren ook hier diverse paddenstoelen te bewonderen en in de Waterleiding Duinen waren veel herten en reeën.
Totaal hebben we er 87 gezien en vooral het burlen van de mannetjes was een bijzonder geluid, mede omdat de dieren op circa 20 meter van  het pad stonden.

Na de rondwandeling door de Waterleiding Duinen, ging de terugweg met laag water en wind in de rug langs het strand naar het startpunt in Zandvoort, waar de dag werd afgesloten met een drankje.

Groeten, Niek Fraterman

Activiteitenweek Orpierre, 21-28 sept 2019

8 deelnemers telde de activiteitenweek; Marianne, George, Albert, Marjan, René, Geert, Julia en Pieter.  Julia, vertrokken vanuit haar huisje in Frankrijk, was al aanwezig op Camping Prince de Orange en verwelkomde ons met wijn, kaas en nootjes (what else!). Ook had zij de verwarming van onze gehuurde mobile homes al aangezet. Deze hadden de tentjes van het eerste plan vervangen en bleek een gouden beslissing aangezien de avonden en de heldere nachten behoorlijk fris bleken. Het weer deze week was bijna perfect vanwege de zon overgoten dagen en een enkele middag wat regen.

Zondag was een rust(ige) dag, de lange rit van 1100km hadden we nog in de benen zitten. Ook moesten we nog wennen aan elkaars gesnurk, kuchjes en nachtelijke plasjes want alles was hoorbaar door de dunne wandjes van de mobile homes. Hierin konden de geleende oordopjes van Marianne geen oplossing bieden 😉.
Maandag was een inklimdag op het ‘Chateaux’ van de klimrotsen. Bij 20 ° zon een fantastische plek om na lange tijd weer in rots te klimmen en het onderbuikgevoel een plaats te geven. En waar s ’middags wandelaars George, Marianne en Julia een kijkje kwamen nemen.

Continue reading “Activiteitenweek Orpierre, 21-28 sept 2019”

Nivon BSG Ardennen Weekend op 5 en 6 okt.

Op zaterdag verzamelden we in het plaatsje Recht bij de kerk. Recht ligt nog net in het Duitse deel van België, dus alle borden en winkels zijn in het Duits. Er hadden zich 15 personen aangemeld voor dit wandelweekend. Rond 11:00 vertrokken we en al snel liepen we over onverharde en half-verharde paden door een afwisselend landschap met bossen, weiden en af en toe mooie vergezichten. In de bossen waren er opvallend veel paddenstoelen te bewonderen. Na circa 8 km koos de helft van de groep voor de kortere wandeling rechtstreeks naar het natuur vriendenhuis Les Gattes, waar we gingen overnachten. De andere helft ging via een mooie route van 8 km met een interessante doorsteek en bestijging naar Les Gattes. Behalve de BSG wandelaars, waren er verder weinig andere gasten, zodat we wat meer ruimte hadden op de slaapzalen. Het koken met de zelf meegebrachte ingrediënten werd om praktische redenen in twee groepen gedaan en smaakte prima.

Op zondag begon de dag met regen en daarom besloot een aantal mensen om via een directe wandeling van 7 km terug te lopen naar de auto’s, die geparkeerd stonden in Recht. De rest van de groep koos voor een langere wandeling van 12 km en gelukkig stopte de regen na circa een uur. Het was ook op zondag  een afwisselende en mooie wandeling terug naar Recht. Het weekend werd afgesloten met koffie en gebak in de uitstekende konditorei in Recht.

Met veel dank aan Bert voor het organiseren van dit weekend, de reservering in Les Gattes en het uitzetten van de mooie wandelroutes op zaterdag en zondag.

Niek Fraterman

BSG wandeling Veenendaal van zondag 8 september

Hallo wandelaars,

Helaas was de deelname beperkt, aangezien veel reguliere deelnemers aan de BSG wandelingen moesten afzeggen wegens blessures en / of andere verplichtingen.

De thuisblijvers hebben een mooie en afwisselende wandeling gemist door gevarieerde bossen en over heide velden in bloei. Bovendien was het de hele dag prima wandelweer met veel zon en geen neerslag. Verder zorgde de “beklimming” van de Amerongse Berg en ook nog de Elster Berg voor een vleugje bergsport. Bovenop de Amerongse berg was er een mooie boombank voor een zonnige lunch, maar helaas geen vergezichten.  Alleen bij de start en het einde in Veenendaal ging deze rondwandeling over verharde paden, maar voor 80% van de route loop je over onverharde, vaak smalle paden, hetgeen wel zo aangenaam was.

De volgende BSG wandeling op 13 oktober is een mooie rondwandeling door duinen en bossen vanaf station Zandvoort.

Met vriendelijke groeten, Niek Fraterman

Hemelvaartweekend

Hallo Luitjes,

Het was een heel geslaagd weekend. Er is veel gewandeld en geklommen , sommigen 2x. Ik dacht alle paden bij de camping wel te hebben gezien maar na een doorsteekje van Bert kwamen we op een paadje steil zigzag de heuvel af dat niemand nog had gelopen.

Niels heeft het mountain biken georganiseerd; met huur en geldophalen en al;  het was een prima aktie. Het kanovaren werd overgeslagen. Dit weekend was opening van het visseizoen dan mag er niet gevaren worden. Een groep is naar de abdij van Maredsous gegaan voor een rondleiding.

Het weer was uit de kunst tot heet op zondag. Zaterdag werd er nog gezwommen in de beek. Barbecue en kampvuur met marshmellows waren er natuurlijk ook.

De huidige eigenaar van de camping houdt er mee op. 1 oktober neemt de outdoor club Rocks and Rivers die aan het eind van de camping zat het over. alles zou wel ongeveer hetzelfde worden voortgezet.

Groeten van Rene en Marjan.

Packraft weekend 13/14 April


7 leden van de bergsportgroep hebben een prachtig weekend beleefd! Wel bijna winters aandoend, met flinke sneeuwbuien op zaterdag en nachtvorst tot -5°C op zondag. Dit was wel een beetje afzien, maar de groep is daar geweldig mee omgegaan en alles is zeer vlot verlopen. Het Packraft weekend was georganiseerd i.s.m. Willem van Doorne . Bezoek zijn website https://www.off-trail.be/ en of zijn blog met mooie foto’s van trekkings op Groenland https://willemvandoorne.wordpress.com/7 April, Wandeling rondom Leersum


Beste wandelaars,
Hierbij wat foto’s, die zijn gemaakt tijdens de wandeling rondom Leersum,

Deze  Trage Tocht Leersum ging door een afwisselend landschap met vennen, heide, zandverstuivingen en bos. Bovendien ging de wandeling grotendeels over onverharde paden. Mede dankzij het mooie weer was het een zeer aangename zondag.
Marianne bedankt voor het selecteren van deze tocht en voor de organisatie.

Ik hoop iedereen weer te zien tijdens de volgende BSG wandeling op zondag 12 mei in het Bentwoud nabij Zoetermeer.

Met vriendelijke groeten, Niek Fraterman

Bivakweekend 24/24 April

Het ultieme weekend voor het testen van onze outdoor spullen en conditie.
Aan het weekend namen twaalf mannen en een vrouw deel die startte en eindigde in het plaatsje Nonceveux. We zijn op bijna 600 meter gekomen en de zomer moet nog komen pff. Met doorsteken over beken en kleine riviertjes werd de waterdichtheid van de schoenen worden getest. In de rivierdalen in het gebied waar we lopen is zelfs in een ver verleden naar goud gezocht en gevonden. Dit hebben we maar voor zoete koek aangenomen, voor ons was goud een prachtige wandeling van ongeveer 40 km, alleen onderbroken door een geweldige bivak op naaldgrond. We zijn in voor een reprise in 2020, weer top georganiseerd en in elkaar gezet door Ruud en Frits

Jeugdbivak 15 sept 2018

Zaterdag 15 september was het zo ver: het 2e kinderbivak van de NIVON Bergsportgroep Rotterdam. Aan het begin van de middag verzamelden zich 9 kinderen en 4 vaders zich in Austerlitz. Omdat we tijd genoeg hadden om de bivakplek te bereiken, startten we met een geocache-route rond Austerlitz. Gelukkig konden we hierbij onze rugzakken nog even in de auto laten.

Nadat we alle 10 de caches gevonden hadden waren we weer terug bij de auto’s en kon de tocht naar bivakplek beginnen. Voor het eerste deel kreeg iedereen een kaart met een paar aanwijzingen om het eerstvolgende verzamelpunt te vinden. Al snel splitste de groep zich in drieën, omdat de ideeën over wat nou de snelste route was nog al verschilden. Maar iedereen wist het verzamelpunt te vinden (de Pyramide van Austerlitz). Omdat het al wat later in de middag was, waren we helaas te laat om de Pyramide nog te beklimmen. Dan maar snel door naar het volgende punt. Op basis van de kaart en een paar vage aanwijzingen moest de juiste route gevonden worden. En natuurlijk zonder hulp van de vaders. Maar het lukte! Iedereen vond de bivakplek.

Vanwege het mooie weer waren we niet de enige gebruikers van de paalkampeerplek van Staatsbosbeheer. Maar gelukkig was er ruimte genoeg voor alle bivakzakken en wings. Het grote voordeel van deze paalkampeerplek is dat er een pomp is met betrouwbaar grondwater, wat een hoop gesjouw scheelt met water.

Nadat iedereen zich geïnstalleerd heeft voor de nacht, was het tijd om te koken. En daarna (als het al donker begint te worden) werd het spannend met het spel de Weerwolven van Wakkerdam. Omdat  we dit spel voor het eerste speelden tijdens het eerste kinderbivak, is het nu meteen een traditie geworden. En dan is het tijd om te gaan slapen. Iedereen kruipt in zijn slaapzak en valt met de geluiden van het bos in slaap.

De volgende ochtend is het rustig aan ontbijten en inpakken. Daarna lopen we via een mooie route terug naar auto’s. Ook hierbij zijn het de kinderen die samen de route bepalen. Nadat we bij de auto’s aangekomen zijn, gaan we nog op zoek naar de bonus cache van de route van zaterdag. Daarna was het tijd voor de welverdiende traditionele afsluiting op het terras van een pannenkoekenhuis.