Verhalen

Bivak weekend 23 / 24  maart, “Back to Basics” 

Verslag van een wandelavontuur en bivak in de natuur van Trois-Ponts/ Stavelot

Het weekend van 23&24 maart j.l. zijn we met elf man en een vrouw sterk van de Nivon Bergsportgroep Rotterdam naar België gegaan om te wandelen in de natuur van Trois-Ponts/Stavelot. We verzamelde in de buurt van de kerk van Trois-Pont, vanwaar we op pad gingen in twee groepen van zes personen voor de eerste 24 km van de bivaktocht

Het weer stelde ons van meet af aan op de proef en zo het hele weekend door; vier seizoenen in één dag. Begonnen met hagel, even later grijze lucht met daartussen zonneschijn en zo verder. Maar gelukkig hebben we meer droge perioden dan natte gekend en dit bij temperaturen tussen het vriespunt en een graad of vijf.

De eerste dag ging met een grote boog en flink wat hoogtemeters om het meer van Coo (van de watervallen van Coo :-)) gewandeld over voornamelijk onverharde paden.
Met onderweg een avontuur waarbij een van onze Nivon vrienden uitgegleden is en in de snelstromende rivier de l’Amblève terecht gekomen. Gelukkig werd hij niet ver meegenomen door de rivier en kon hij door ons snel uit het koude water gehaald worden. Heel fijn was dat hij zijn natte kleding direct uit doen om te wisselen voor droge (reserve)kleding van de anderen in zijn groep. Na we van de schrik van dit avontuur bekomen waren zijn we verder gegaan naar de bivakplek, zo’n 14 km verder. Daar aangekomen eerst onze slaapplekken in orde gemaakt en vervolgens een lekkere hap samen klaar gemaakt en gegeten. Rond 22:00u lag iedereen wel op een oor om in alle vroegte van de tweede dag om 6:30u op te staan voor het tweede deel van de bivaktocht die ook zo’n 24 km was.

De tweede dag met een doorsteek door een dicht bebost gebied, een open vlakte en een bosperceel waar er meer bomen omgewaaid waren dan recht stonden. Verder hebben we een groot deel van de tocht een GR route gevolgd met verscheidene stroompjes en natuurlijk met flink wat stijgen en dalen erin.
Moe maar voldaan zijn we rond half vier aangekomen in Trois-Ponts waar we in een brasserie samen hebben gegeten en gedronken om het weekend af te sluiten.

Wil jij dit ook (nog) eens meemaken? Dan zie ik je graag op ons volgende bivak-weekend in 2025!
Groet Mischa

Wandeling op zondag 10 maart vanaf Tanella plas Rockanje

De wandeling startte bij het informatiecentrum van het Zuid-Hollands Landschap bij de Tanella plas.
Al snel kwamen we langs wat restanten van de Atlantic Wall, in de vorm van bunkers onder het zand in de duinen. Daarna ging de wandeling 4 km over het strand met zicht op de Maasvlakte en later ook nog een restant van een bunker in zee. Hier op het strand was er ook een goede plek om met weinig wind een koffiepauze te houden.

We verlieten het strand via een zandpad door de duinen en al snel volgden we de route van de LAW kustpad. Gauw bleek echter dat deze duinen niet voor niks natte duinen worden genoemd, aangezien op vele plekken de LAW route onder water stond. Deze plekken moesten we via bypass routes door de begroeiing heen omzeilen om de onder water gelopen stukken met moeite te passeren. Hier kwamen sommige van ons niet zonder beschadiging af, maar wel als avontuurlijk ervaren

Wat verder werden deze ondergelopen stukken een soort binnenmeren, konden we echt niet verder en moesten we besluiten om via dezelfde route weer terug te keren naar het strand en via het strand weer terug te lopen naar de start bij de Tanella plas. De heen en weer route viel desondanks goed uit, we hebben meer dan 10 zeehonden gespot.

Al vorens terug te rijden, hebben we nog wat  genuttigd in de naburige horeca en konden napraten over deze bijzondere wandeling met hindernissen en natuur beleving.

Wandeling vanaf NS station Maarn op 11 feb 2024

Fijn was dat er een flinke deelname was met wandelaars, Yvette, Jacco, Nancy, Ton V, Jolijn, Niek, Mathea, Bart, Marjolein, Jan R, Paul, Erica, Frans, Margreet, Didi, Marianne, George.

Een aardige route met opties om in te korten en in goed gezelschap. Er was weliswaar geen zon, maar het was gelukkig wel de hele wandeling droog met een milde temperatuur. Op de trappen in de wandeling kon aan de conditie worden gewerkt en er was tijd om je als soldaat te laten fotograferen. Mmm het was dus ook een (in)spannende dag 😉

De volgende Nivon BSG Rotterdam wandeling is op zondag 10 maart in de buurt van Oisterwijk.

BSG Rotterdam Nieuwjaarweekend te Morgenrood op 20 / 21 jan 2024

Het was weer een geslaagd BSG Nieuwjaar weekend met gelukkig op beide dagen geen regen en daardoor goed wandelweer.
Het altijd mooie  landschap rond Morgenrood, was dit weekend extra fraai door de sneeuw en de bevroren vennen.

Met dank aan de deelnemers voor het maken van de weer erg smakelijke voor -, hoofd – en nagerechten voor het diner op zaterdagavond. Ook dank voor het opeten van dit alles, helpen met afwassen, opruimen, schoonmaken en de grote zaal netjes maken.

Als voorzitter wil ook zeker mijn medebestuursleden Esther, Piet en George bedanken voor het organiseren van dit weekend. En hopelijk zie ik jullie weer bij een volgende BSG activiteit.

Met vriendelijke groeten,

Niek Fraterman,. BSG Rotterdam

Verdeling Klimmaterialen onder BSG leden

Beste BSG leden, Klimmers, trekkers en wandelaars,

Het bestuur heft de voorraad aan klim- en zekermaterialen op en bied het ter verdeling aan onder haar BSG leden zonder kosten. De materialen zijn overgebleven van een voorselectie waarbij te oud materiaal ter vernietiging is weggebracht. Dit betrof o.a. klimgordels en touwen. 
In de bijgevoegde Excel spreadsheet is e.a. gerubriceerd met aantallen en beschrijving van de klimmaterialen, extra zijn foto’s toegevoegd. 
De aangeboden materialen zijn nog in goede staat, maar de ledenmoeten zelf bepalen of de aangeboden materialen inderdaad nog geschikt zijn voor gebruik als klim – of zekermateriaal.

Ben je geïnteresseerde in een of meerdere items, stuur dan een email aan  nivonbsgact.pdegreef@gmail.com met vermelding in het Onderwerp; Klimmaterialen BSG. In de tekst het aantal per item met de beschrijving van de materialen.
De items worden in de eerste instantie verdeeld worden onder de gegadigden. Maar indien er teveel inschrijvers zijn voor bepaalde items, dan worden de beschikbare items met een gelukkige hand verloten onder de inschrijvers.

De inschrijving sluit op 15 jan 2024

Namens het bestuur van de Bergsportgroep Nivon Rotterdam.

Vriendelijke groeten en prettige feestdagen,

Pieter de Greef

BSG klim-competitie dec 2023, Klimmuur Prinsenland

Het was een geslaagde, ontspannen en toch spannende klimavond. Ondanks dat we maar met 6 klimmers voor de competitie waren. Erik de H zou de Bouldertrofee verdedigen.

Helaas ontbrak een concurrent voor de alom heersende no 1 Erik de H. Bart C was de enige die het Erik moeilijk had kunnen maken, maar kampt al een tijdje met een blessure. Leuk was dat hij kwam aanmoedigen. Ook Mirjam onze laatste aanwinst voor de klimgroep kwam voor aanmoedigingen.

De competitie gestart, op de lijst alvast de 5A, 5B, 5C, 6A en 6B genoteerd van de 2de linkerwand konden we beginnen. De 5A en 5B werd door een ieder getopt waarna in de 5C het wedstrijdveld al wat verandering liet zien.
Echt leuk werd het in de 6A. Rene T die aan de 6A een broertje dood heeft ging er toch voor en kwam, tot zijn eigen verbazing toch tot de 4de plaat en 4de greep. Hier moest hij ondanks vele aanmoedigen en in bijzonder van MarieLouise loslaten. We hebben er nog een aardig filmpje van.
MarieLouise, klimmaatje van Rene, kon in de 6A doorklimmen (ongekend voor haarzelf) tot de 10de plaat waar ze Pieter klopte met een greep meer. Pieter die zelf helemaal door het dolle was omdat hij zover in de 6A gekomen was nam het sportief op, ziet ML het wedstrijd element stuwt ons tot grote hoogten.

In de 6B kon Erik helemaal los en sleurde zich als enige naar de top. Boulderen is eigenlijk zijn ding, soms wel tot 3 keer in de week traint hij zich bij DelftBleau. Maar juist in de 6B route verraste ML een ieder tot verbazing inclusief zijzelf, door de 4de plaat aan te tikken waar de rest van het veld afhaakte op de 2de plaat en de 1ste greep. U begrijpt de euforie bij haar.

Tja ErikJ en Henk S moesten nog voor de 2de plek competen. Dit werd in een 6A+ gedaan waar Henk ErikJ loste met 6 platen meer.

En zo eindigde de klimcompetitie met het uitreiken van de prijsjes die beschikbaar waren gesteld door Bas, manager van de Klimmuur Prinsenland. Pieter die de winnaars toespraak liet Erik de boulder wisseltroffee houder en overhandigde de boffer met de 1ste prijs, een pofzak met een biertje van Ramses. ML was de gelukkige met de 2de, zij kreeg een borstel waarmee ze grepen kan schoonmaken en haar te helpen in 2024 tot nog grotere hoogte te komen en wellicht komende concurrent van Erik. De 3de tevens aanmoediging prijs was voor Henk S, die ook boven zijn competenties was uitgestegen ontving een pofbal als prijs.
Lief, ML die tegenwoordig door het leven gaat als boswachter, had nog prijsjes voor de telling van onderaf. De boswachter kabouter prijs, een grote voor haar Rene en een kleinere voor Pieter en ErikJan.

Beste mensen we hebben genoten. De avond afgesloten onder genot van 0.0 biertjes en Ariane kunnen bijschrijven in de klimapp. Dat belooft wat in 2024.

BSG wandeling Hoek van Holland, zondag 10 dec

Het was weer een fijne wandeling met aangenaam gezelschap, dat lekker heeft kunnen uitwaaien bij droog weer met in begin een zonnetje in de rug.
Vertrokken vanaf het metrostation Hoek van Holland haven ging het richting pier waar we behoorlijk moesten oppassen voor racefietsers die vanaf het strand kwamen, blijkbaar een wedstrijd gaande gezien de fanatieke blik en het rakelings passeren van de wandelaars, wellicht hadden ze zand in de ogen!
langs de strandhuizen en paviljoens ging het over het strand richting Gravenzande. Kite surfers konden deze dag ook hun hard ophalen bij een stevige windkracht 5.
Bij de strandopgang van Gravenzande konden we een gestrande automobilist helpen die in het mulle zand was verzeild, om maar bij water te blijven ;-). Konden we gelijk uitblazen bij een bakkie koffie uit de thermos. Daarna terug ri. Hoek van Holland met links van ons kassen en vakantie huisjes. Aan het eind van het pad erfgoed uit de tweede wereld oorlog, een voormalige radarpost dat nu een heel leuk cafe restaurant bied (prima ervaring schrijver van dit bericht)
Door het bos van HvH waar nog even wat work-out werd verricht en de ANWB paddenstoelen ons informeerde over ons roemruchte verleden van zeeschuimers, ging het weer richting metrostation. waar we rond 1500h en ruim voor de regen afscheid namen.

Het was was voorwaar weer een heerlijke dag,

Dank wandelcommissie….

BSG wandeling 12 nov vanuit NS station Veenendaal-West

Met dank aan de wandel commissie, het was een prachtige wandel dag met een leuke opkomst van 15 personen, die mogelijk was door de weersvoorspelling van Niek die tot deelname noopte; het wordt goed wandelweer lui ( droog, 7 graden ), maar in de morgen wellicht wel fris door mist, dus handschoenen / muts mee.

De wandeling die vanaf het NS station Veenendaal West ging door Veenendaal (what else ;-)). Met algauw verkiezingsborden van de SGP in het zicht en zowaar een roze pipowagen (cakes!), liepen we al snel het bos in dat zich in mooie herfstkleuren toonde. Piet had ook zijn auto op de herfstkleuren aangepast middels de montage van een thuiskomer-bandje, heel lullig had hij bij vertrek van huis een dingetje in de band.

De wandeling zeer afwisselend, met sluipdoor weggetjes en hindernisbanen. Door heidevelden, lunch op fijne banken met rondom witte bomen, prachtige paddenstoelen tussen de herfstkleuren ging het richting landgoed Prattenburg en terug naar Veenendaal.

Jammer Niek, het zonnetje heeft zich niet laten zien, dat had echt de de kers op de taart geweest. Het heeft het plezier niet gedrukt, we hebben genoten van de wandeling was de unanieme mening van de wandelaars.