Wandeling Bergsportgroep Rotterdam; Walk-your-roots,  Eiland van Dordrecht

Wanneer:
8 december 2019 @ 10:15 – 11:15
2019-12-08T10:15:00+01:00
2019-12-08T11:15:00+01:00
Waar:
Station Sliedrecht-Baanhoek
Intermezzo
3364 Sliedrecht
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
BSG wandelcommissie

Het eiland van Dordrecht!

Op 8 december nodig ik jullie uit om mee te lopen over het eiland Dordt. Mijn ouders en grootouders zijn echte Dordtenaren. Ikzelf ben in Utrecht geboren, maar op gegroeid op Dubbeldam. Een dorp dat in 1970 door Dordrecht is geannexeerd.

De oudste vermelding van de stad gaat terug naar 1120. In 1220 kregen ze stadsrechten. Het stapelrecht maakte Dordrecht in de Middeleeuwen rijk. Rond 1400 was het de grootste stad van Holland met wel 8000 inwoners. In 1421 kwam Dordrecht op een eiland te liggen door de Sint Elisabethvloed en ontstond de huidige Biesbos. In 1572 kwamen in het Hof de Eerste Vrije Statenvergadering bijeen. Vertegenwoordigers van alle Hollandse steden erkenden Stadhouder Willen 1, prins van Oranje. In 1618/19 vond de Synode van Dordrecht plaats, waar het besluit viel tot Bijbelvertaling die in 1637 de Statenbijbel opleverde.

Bij Dordrecht komen drie grote rivieren samen: de Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas. Dit is het drukst bevaren knooppunt van Europa. De Nieuwe Merwede, Hollands Diep en Dordtse Kil zijn andere grote waterwegen die het eiland omringen. Door het eiland loopt het Wantij.

We verzamelen om 11.00 uur op Station Sliedrecht-Baanhoek.  Daarna lopen we over de brug het eiland van Dordrecht op en gaan richting het Biesboscentrum.  Daarna gaat het langs het Wantij richting de stad. Door het Wantijpark en de tuinen van Villa Augustus lopen we naar het Groothoofd en vandaar via het Hof en het standbeeld van gebroeders de Wit, naar het Centraal Station. De wandeling is ongeveer 16 km.

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen aan de wandelcommissie :

BSGRotterdamwandelingen@gmail.com

Openbaar vervoer :
Station Sliedrecht-Baanhoek is met de R-net trein te bereiken vanaf station Dordrecht-Centraal, waar de trein naar Sliedrecht-Baanhoek vertrekt om 10:41 op perron 15.
LET OP : Als je met de NS trein arriveert op Dordrecht-Centraal, dan moeit uitchecken bij NS en inchecken bij R-net via de palen, die op perron 15 staan.

Voor degene, die met de auto komen :
Parkeren kan bij station Sliedrecht-Baanhoek, waar voldoende gratis parkeer plaatsen zijn. Aan het einde van de wandeling kan je met de R-net trein vanaf Dordrecht in 8 minuten terugreizen naar Sliedrecht-Baanhoek. Je kan ook in de morgen je auto betaald parkeren bij station Dordrecht Centraal en dan met de R-net trein van 10:41 naar station Sliedrecht-Baanhoek reizen. Let er op dat je wel het juiste R-net kaartje koopt en/of met je OV kaart incheckt bij de rode poortjes van R-net.

Als je liever met iemand mee wilt rijden of als je nog plek hebt in je auto, geef dit dan door bij aanmelding.

Met vriendelijke groeten en tot 8 december,

Jolijn van Eldik

 

Marianne Giesbers, Yvette Rosenboom, Niek Fraterman

de BSG wandelcommissie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.