Klettersteig en wandelweekend 17 & 18 juni 2017

In het weekend van 17/18 juni hebben we mogen ‘spelen’ in de steengroeve (voormalige marmermijn) van Wayon Villers le Gambon – Merlemont. (Zie ook www.speleoviavlg.be)

Voor al diegene die dit fantastische weekend hebben moeten missen… jammer want het was een fantastische en pittige uitdaging in een bijzondere omgeving.
Op de 17st reden Henk, Erikjan , Albert en Piet richting Villers le Gambon. De site was makkelijk gevonden. Na de groeve en het bijbehorende bivouac veldje bekeken te hebben, verkende we vanaf de grond de klettersteigroute onder het genot van koffie en thee. Na enkele traverses bediscussieerd te hebben onze klimspullen aangetrokken.
Ik had het mijn bekende onderbuik gevoel als je na lange tijd weer in de rotsen klimt … en starte met mijn Mantra; niet vallen in de kabels Pieter!….
Henk voorop en hoewel hij het rope klimmen heeft opgeven, ging hij al klettersteig-und als een speer ;-).. Als eerste bij een spannende pendel moest er toch goed nagedacht en overlegd worden over het maken van een zelfzekering aan de pendel, halve mastworp en acht om je te laten vieren….. Piet had de nieuw aangeschafte dubbele katrol meegenomen om over de kabel (Tyrolienne) te roetsjen. Echter aangekomen bij de kabel bleek deze kwijtgeraakt! Via een inspannende bypass langs de rotsen onze weg vervolgd en via een kabel – en apenbrug naar een laatste afdaling, een brandweerpaal!
Direct op zoek naar de katrol. Niet te vinden… een ingeving; twee jonge mannen waren ook aan het klimmen en hebben de site net verlaten.. als een jekko achter ze aan en waren al in hun auto om te vertrekken.. aangehouden en gevraagd in mijn beste frans of ze een katrol hadden gevonden? Dit werd bevestigd en bleek zelfs aan de gordel te zitten van een van hen?!
Enfin geluk bij een ongeluk en konden dus nu nog een tweede keer de K-steig doen onder het genot van het achtbaan gevoel langs de Tyrolienne. Aan het einde van de Tyrolienne was een aankomst in een net waarbij tijdens het omzetten van de zekeringen de spieren flink werden getest.  Kijk maar eens naar Henk op https://youtu.be/F9vYMDO7m-s
Tentjes opgezet op het bivouac veld terwijl Henk aanving met de vegan diner inkopen. Tijdens het drei-gangen diner, een heerlijke broccoli-soep gevolgd door een zeer smakelijk kerrie groente en fruit gerecht werd de dag doorgesproken. En onder luchtige praat.. o.a. hoe te hechten met ijzergaren als je bent verwond door een beer, werd een kampvuur gemaakt waar we de dag al tandenpoetsend afsluiten en onze mond volgens instructie van Piet spoelde en leegde in het vuur. Piet oefent nm. voor een trekking in de VS in Juli en mag geen luchtjes achterlaten in het kamp want dat lokt beren! Gelukkig werkte het kerrie diner nog niet door in de tent, hi hi.
Dag 2, Zondag arriveren Rene, Jop en Eveline en zijn al aan de site, nu 7 personen sterk begonnen we weer vrolijk aan de klettersteig… De dag werd afgesloten met een wandelingetje naar een op ongeveer 1,5 a 2 km van de groeve zijnde waterbron, aan Avenue de la Source waar ons Belgen volop water tapte.
Rene bedankt om in het Hemelvaart weekend de site te verkennen, gedreven door jouw enthousiasme is weekend doorgezet. En…..met plezier is het bestuur bereid om weer een keer een weekend in de marmergroeve te organiseren…

Piet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.